Řešte ergonomii i ve své domácí kanceláři!

Řešte ergonomii i ve své domácí kanceláři!

V nedávné minulosti řadu z nás okolnosti Covidové pandemie přinutily vyměnit kancelářský stůl za kuchyňský. I když se již globální situace vrátila do normálu práce z domova v určitém rozsahu přetrvává. Lidem čelícím výzvám práce z domova proto přinášíme několik dobrých tipů a triků.

 

Home Office Ergonomics

 

V roce 2020 se mnozí z nás přesunuli z firemních kanceláří domů ke svým dětem, partnerům a domácím mazlíčkům. Ve chvílích, kdy jsme si vytvářeli provizorní pracoviště z kuchyňských stolů a žehlicích prken byla ergonomie tím posledním, nač jsme mysleli a to jsme netušili, že se perspektiva několika týdnů změní na měsíce. Řada firem v té nejisté době signalizovala, že už se nebude vracet k tradičnímu modelu kancelářské práce. Práce z domova se tak prakticky ze dne na den stala skutečností. Ať už jde o trvalou či jen občasnou práci z domova je nová realita tady. Znamená to, že nastal čas začít o práci z domova přemýšlet jinak a přejít od improvizovaných řešení k trvalým řešením s ergonomicky vhodnými pracovními stoly.

 

Svůj výkon v zaměstnání si můžete srovnat s výkonem profesionálního sportovce. Pokud chcete podávat špičkový pracovní výkon potřebujete k tomu vybavení a nástroje, které máte vždy k dispozici. Své oblíbené věci a pomůcky nechcete měnit ani se bez nich při přesunech mezi pracovišti obejít. To stejné platí i pro pracovní prostor. Má-li být zachována stejná úroveň pracovního výkonu, musí být přechod mezi prostředími hladký.

 

A právě plynulost přechodu je tématem, výzvou a příležitostí. Své kanceláře a pracovní prostory máme dotažené k dokonalosti, abychom byla omezena zdravotní či bezpečnostní rizika a zajištěno příjemné a produktivní prostředí. Naše domovy jsou však jiný příběh a proto přinášíme některé poznatky ze série studií zaměřených na kancelářské pracovníky, kteří přešli na práci z domova.

 

Základní otázka se přímo nabízí:
Budou lidé pracující z domova stejně efektivní jako v kanceláři?

Odpověď vycházející ze softwarových dat několikaletého sledování 120 typů metrik u více než 40 000 kancelářských pracovníků zní:
Zhruba po 45 dnech se lidé dostávají zpět na úroveň své obvyklé produktivity. Znamená to, že se po určité době vracíme do stejných podmínek a přechod je tak zvládnutelný i v dlouhodobém horizontu.

 

Pozitivní tedy je, že je možné to zvládnout – i doma můžeme pracovat se stejnou efektivitou. Aby takový přechod proběhl co nejrychleji a úroveň produktivity zůstala trvalá, je důležité vyhradit si doma prostor s vybavením a nastavením maximálně podobným tomu, jaké máme k dispozici ve firemní kanceláři. A ergonomie stolu je zde ještě důležitější. Pokud budete dennodenně sedět v pracovním prostoru na kuchyňské židli přijdou časem nové bolesti a mohou se objevit i zdravotní problémy. Studie totiž přinášejí jedno zajímavé zjištění.

 

Bylo zjištěno, že co se týká pohybové aktivity se lidé v kancelářích a lidé pracující z domova hýbou zhruba stejně. Což opravdu není příliš dobré, protože pracovníci se prostě příliš nehýbou.

 

Při práci z domova lze zachovat rovnocennou produktivitu, ale bohužel se tam i stejně málo pohybujeme. Zatímco v kanceláři zdraví a pohodu pracovníků sleduje zaměstnavatel a regulační orgány jako je OSHA (agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci), doma si musíte vlastní zdraví ohlídat sami. Nebude tak překvapením, že otázka ergonomie nás nijak netrápí až do momentu, kdy se ozvou bolesti zad, šíje či zápěstí.

 

Důležité je, aby vám vše sedělo. Pracoviště vám musí sedět. Například u židle je důležitá délka nohou, opěradlo a područky, ale také šířka židle. Pohlídejte si, aby vám všechny věci dobře seděly a pak se můžete zaměřit na interakci židle se stolem.

 

make-office-workers-stay-active-and-healthy
Jednou z nejdůležitějších věcí, na něž bychom se podle specialistů měli zaměřit, je zůstat aktivní a v pohybu. Není rozumné prosedět celý den, ale ani stát ve stejné poloze. Protože máme tendenci pohybovat se doma i v práci zhruba stejně, není to vůbec dobrá zpráva. Doporučení zní řídit se metrikou 20-8-2. 20 minut vsedě, 8 vestoje a 2 minuty chůze nebo pohybu. Vyřiďte si konferenční hovor za chůze venku na čerstvém vzduchu. Změna režimu udělá zázraky nejen s vaší kreativitou a soustředěním, ale i s duševním a fyzickým zdravím.

 

Pamatujte na to, že nejlepší ergonomickou polohou při práci s počítačem je ta následující. Optimální polohou je tak vlastně celý koncept provádění změn ... To je ta tajná přísada. Přechod k pohybu je pro zdraví člověka velmi prospěšný.